Genieten onder de houten constructie

In de schaduw van de arena ‘Auf Schalke’ verwelkomt restaurant Xiao zijn gasten. De houten overspanning met zwevend dak trekt de aandacht en steelt daarmee bijna de show van de voetbaltempel. Het zijn immers niet alleen chopsticks die in je opkomen als je aan het gebruik van hout en Aziatisch eten denkt. Voor Xiao in Gelsenkirchen creëerden architect en houtbouwer een lichte, hoge constructie die absoluut niets te maken heeft met wat je zou verwachten in een Aziatisch restaurant. Tevergeefs zoek je hier naar vliegende draken, rode tapijten en kunstzinnig, uitbundig Aziatische houtsnijwerk. Integendeel: het restaurant presenteert zich op een lichte, luchtige en strakke manier. De zichtbare houtconstructie en grote glasoppervlakken domineren de ruimte en laten veel licht toe in het gebouw. Met zijn 5,60 m hoogte is Xiao alleszins royaal bemeten. Door het open ontwerp zijn ruimtelijke zichtlijnen gecreëerd. De ruimteverdeling is intelligent ontworpen. Vanuit China bracht de klant ook het idee mee om de draagconstructie in houtbouw te realiseren. Het moesten gebogen balken van gelamineerd hout zijn, zichtbaar en duidelijk in het oog springend. Vanuit constructief oogpunt zijn ze overgeproportioneerd, vanuit het perspectief van de ontwerper precies goed, omdat de volumineuze verhoudingen precies zijn zoals ze waren bedoeld. Boven de draagconstructie ‘zweven’ de vrijdragende plafondbalken met een spanwijdte van bijna 30 meter, waarvan bijna 25 m vrije overspanning. Een door de klant gestelde eis aan de draagconstructie was dat er geen dragende staanders in de ruimte zouden zijn. Het golvende V-vormige dak bood de ontwerpers een nieuwe uitdaging die echter snel werd getackeld.

CONCLUSIE:

Overtuigd door houtbouw: Eindelijk een Aziatisch restaurant dat op het eerste gezicht niet als zodanig herkenbaar is. Bescheiden maar uitnodigend is Xiao een geslaagd restaurantconcept. Niet in de laatste plaats draagt ​​veel zichtbaar hout bij aan de aangename sfeer. Het is altijd een positieve ervaring, als opdrachtgevers zich niet alleen verdiepen in de inrichting, maar ook aandacht hebben voor het casco. Laten we hopen dat er vaker zoveel individualiteit te zien is.

Uittreksel brontekst: www.mikado.de

Newsletter

Wilt u op de hoogte blijven van ons bedrijf, onze producten en actuele ontwikkelingen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief!